Přehled nejvýznamnějších změn v drážní dopravě v Olomouckém kraji

Nejvýznamnější změny v kraji

Dopravce České dráhy bude v regionu zajišťovat průměrně 476 regionálních vlaků denně v pracovní dny a 350 regionálních vlaků denně o víkendech. Dopravce Leo Express Tenders bude zajišťovat nadále 6 vlaků denně v pracovních dnech letních prázdnin a 8 vlaků denně o víkendech. Nový jízdní řád bude platit do 10. prosince 2023 do 14. prosince 2024.

V průběhu druhé poloviny roku 2023 byla zahájena avizována rozsáhlá obměna vozového parku elektrické trakce, která bude dokončena v první polovině roku 2024. Kompletní dodávkou všech 27 kusů nových třívozových elektrických jednotek řady 640 RegioPanter druhé generace, které doplní dlouhodobě provozované tři elektrické jednotky první generace, bude provoz na všech elektrických tratích zajištěn pouze těmito moderními nízkopodlažními vozidly na třech páteřních linkách:

  • Šumperk – Uničov – Olomouc – Přerov – Vyškov
  • Olomouc – Přerov – Hranice na Moravě – Vsetín
  • Kouty nad Desnou – Zábřeh na Moravě – Olomouc – Prostějov – Nezamyslice

Elektrická jednotka RegioPanter druhé generace disponuje 234 místy k sezení, může jezdit rychlostí 160 km/h, je z výroby vybaven zabezpečovacím systémem ETCS, radiokomunikací GSM-R a automatickým vedením vlaku AVV usnadňujícím bezpečné a časově efektivní zastavení vlaku v železničních zastávkách. Nové jednotky nabízí cestujícím komfortní cestování a služby na úrovni 21. století na z velké části modernizované infrastruktuře. Díky rekuperaci je jejich provoz také šetrný k životnímu prostředí.

Nové rychlé spojení z Velkých Losin a Šumperku do Olomouce

  • Pro zajištění rychlého návozu z okolí Šumperku do zaměstnání a škol v Olomouci budou v pracovní dny vypraveny nové spěšné vlaky z Velkých Losin do Olomouce a zpět. První ranní vlak s odjezdem z Velkých Losin v 5:29 obslouží všechny stanice a zastávky do Zábřehu na Moravě, následně zastaví až na olomouckém hlavním nádraží v 6:28. Druhý spěšný vlak s odjezdem v 6:33 z Velkých Losin hod projede zastávky Velké Losiny zámek a Vikýřovice u penzionu, po odjezdu ze Šumperka v 6:54 zastaví až v Olomouci v 7:26. V opačném směru bude veden rychlý spoj z Olomouce v 15:28 a se zastavením až v Šumperku v 15:59. Následně pak spoj zastaví ve všech stanicích a zastávkách až do Velkých Losin.

Obnovení spěšných vlaků Olomouc – Prostějov

  • V souvislosti s nasazením jednotek RegioPanter budou obnoveny spěšné vlaky mezi Olomoucí a Prostějovem v časových polohách, na které byli cestující zvyklí v posledním roce jejich provozu,
  • odjezdy spěšných vlaků ze žst. Olomouc hl.n. 14:06 a 16:06,
  • odjezdy spěšných vlaků ze žst. Prostějov hl.n. 7:37, 15:37 a 17:37. Ranní spěšný vlak pojede nově každý pracovní den a bude prodloužen z Nezamyslic, když mezi Nezamyslicemi a Prostějovem bude zastavovat ve všech stanicích a zastávkách.

Posílení kapacity spěšných vlaků relace Zábřeh – Jeseník

  • Všechny spěšné vlaky relace Zábřeh – Jeseník budou posíleny o další vůz s kapacitou 80 míst k sezení. Posílením spojů bude zároveň možné přepravit až 18 jízdních kol. Vůz bude ve stanici Zábřeh na Moravě připojen ke spěšnému vlaku směr Jeseník spolu s lokomotivou, v opačném směru bude v Zábřehu odpojen.

Dlouhodobé výluky mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi

  • V souvislosti s realizací stavby Blending Call Lipník nad Bečvou – Drahotuše dojde v některých měsících roku k nahrazení osobních a spěšných vlaků v úseku Lipník nad Bečvou – Hranice na Moravě náhradní autobusovou dopravou. Po dobu těchto dlouhodobých výluk budou v žst. Lipník nad Bečvou zastavovat vlaky linky R8 Brno – Bohumín (integrované do IDSOK). Cestující v relaci Přerov – Černotín, Špičky, Milotice nad Bečvou, Hustopeče nad Bečvou aj. využijí rychlíky linky R8 Brno – Bohumín (v IDSOK) s přestupem v žst. Hranice na Moravě na osobní vlaky směr Vsetín a opačně.