Děti, žáci, studenti a senioři zaplatí méně za veřejnou dopravu

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

V dopravě objednávané Olomouckým krajem začne od 1. září platit nový ceník Tarifu IDSOK, ve kterém budou promítnuty slevy na jízdném pro vybrané kategorie cestujících. Tarif IDSOK bude obsahovat slevy nařízené státem, k nimž patří 75% sleva z obyčejného jízdného pro děti do 18 let, studenty do 26 let a seniory nad 65 let.

„Jde o systém slev, jejichž platnost byla posunuta z 10. června na 1. září, z důvodu, aby byla zajištěna plynulá změna tarifů, ceníků v odbavovacích zařízeních a nastavení systému vykazování “ vysvětluje ředitelka Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje Kateřina Suchánková.

Ilustrační foto - Děti, žáci, studenti a senioři zaplatí méně za veřejnou dopravu - IDSOK 1

Některá města v Olomouckém kraji se rozhodla připojit k rozhodnutí vlády a kompenzovat slevy uvedeným skupinám cestujících i v městské hromadné dopravě. Od 1. září 2018 tak cestující v MHD v Šumperku, Zábřehu, Přerově, Prostějově a Hranicích zaplatí pouze 25 % ceny plného jízdného.

V rámci cestování v Olomouci zůstane pro zónu č. 71 ponechán současný tarif města (v MHD Olomouc). Jednotlivé jízdné ve veřejné linkové dopravě v zóně č. 71 (Olomouc) zůstane ve stejném režimu jako doposud, pouze u přestupných časových jízdních dokladů se k plné ceně v zóně 71 přičte jízdné snížené o 75% slevu za zóny mimo 71.

Více informací o slevách naleznete zde.