Hlavní změny v jízdních řádech k 28. lednu

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Od neděle začínají v Olomouckém kraji platit upravené jízdní řády veřejné autobusové dopravy. Změna se dotkla 97 jízdních řádů a také 21 licencí, které bylo třeba upravit kvůli korekci trasy spoje.  Úpravy se týkaly především následujících relací a cílových skupin cestujících.

ŠKOLNÍ POSILY nebo úprava jízdní doby školních spojů pro relace:
Brodek u Přerova přes Dluhonice se spádovostí do Přerova,
Hranice se spádovostí do Lipníku nad Bečvou a dále do Přerova,
ZŠ Žulová z okolních obcí,
Čelechovice – Prostějov,
Prostějov – Čelechovice přes Smržice,
Hrubčice – Kralice na Hané – Prostějov – Mostkovice,
Říkovice – Stará Ves – Horní Moštěnice.

ZASTAVOVÁNÍ V HRANICÍCH na zastávkách v centru města na téměř všech linkách dle konceptu z roku 2017 (změny licencí zbývajících linek budou řešeny v II. vlně změn)

PRODLOUŽENÍ SPOJŮ PRO DOJEZD NA TERMINÁL V OLOMOUCI dle konceptu z roku 2017:
Olomouc, hl.nádr., 
Olomouc, Kosmonautů,
Olomouc, Fibichova,

Z provozních důvodů zatím není možné prodloužit dojezd linky 891346 a 891364, u nichž je vytvořena návaznost na aut. st.

Snahou bylo vyřešit dojížďku do společnosti Meopta – optika, s.r.o. na několika linkách v ranní, odpolední i večerní hodiny. Upravena byla především problémová linka 920501. Ve spolupráci se společností Meopta bude otázka dojížďky zaměstnanců i nadále řešena, v první vlně změn nebylo možné navázat všechny linky.

Linky 780400, 891400 a 920500 prošly kompletní revizí, cílem bylo v maximální možné míře se přiblížit konceptu z roku 2017. Na linku 920500 budou během měsíce února nasazena vysokokapacitní vozidla přímo z výroby. Kompletní revize proběhla také na linkách 930203 a 930212. 

Spoje linky 780400 odjíždějící směr Bystročice,Žerůvky pojedou ze zastávky Olomouc,,Tržnice (stejně jako dřívější linka 890728), ostatní spoje této linky pojedou ze zastávky Tržnice, plocha.

Posíleny nebo revidovány byly také spoje do a ze zaměstnání:
891370 Slatinice-Lutín (na této lince došlo také k revizi časových poloh víkendových spojů),
došlo k přepracování spojení mezi Nejdkem a Hranicemi,
noční spojení Bludov – Šumperk,
pro relaci Zábřeh – Šumperk,
mezi Velkými Kuněticemi a Jeseníkem.

Na lince 891302 došlo k odlišení jednotlivých spojů s různou trasou. Větev Příkazy,Hynkov – Olomouc a zpět nově nese číselné označení 891392. Tzv. zrychlené spoje na lince 890302 Litovel – Olomouc mají za čelním sklem cedulku s nápisem „Rychlík“. 

Posíleno bylo také spojení do Priessnitzových léčebných lázní a víkendové spojení do obce Lipová-lázně.

Mimo jiné se podařilo vyřešit technické problémy se světelnou tabulí v olomouckém přednádražním prostoru a s inteligentními zastávkami.

V další vlně změn s předpokládaným termínem 4. března 2018 bude cílem zapracovat do revidovaných jízdních řádů k 28. 1. 2018 připomínky, které po zpřístupnění jízdních řádů přicházejí. Dále budou na základě připomínek především obcí, ale také cestujících, revidovány oblasti nebo relace:
Němčicko,
Konice – Ptení – Prostějov,
Přerov – Olomouc,
Protivanov, Plumlov směr Prostějov,
vazby Přerovska na Zlínský kraj.