Kraje obnoví spojení mezi Dzbelem a Moravskou Třebovou

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Olomoucký a Pardubický kraj dospěly ke společné dohodě o obnově vlakového spojení na hranicích obou regionů. Vlaky mezi Dzbelem a Moravskou Třebovou by se měly rozjet s platností nových jízdních řádů od 14. prosince. Rozhodnutí padlo na konci minulého týdne.

Olomoucký kraj o obnovu spojení dlouhodobě usiloval a inicioval kvůli tomu řadu jednání. „Celou nešťastnou situaci způsobila nepodařená optimalizace veřejné dopravy v Pardubickém kraji,“ uvedl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák zodpovědný za resort dopravy. Právě náměstek Mačák podpořil realizaci kroků, které vedly k dohodě obou krajů. Patřilo k nim především zadání studie věnující se koncepci veřejné dopravy na hranicích obou krajů. Na tu měla navázat takzvaná návrhová studie objednaná Pardubickým krajem. „Na návrhové studii ze strany Pardubického kraje stále trváme. Vlaky musejí mít nějakou návaznost,“ upozornil Alois Mačák.

Ředitel Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje Jaroslav Tomík taktéž zdůrazňuje nutnost provázanosti spojů bez ohledu na to, kdo je jejich objednatelem. Vítá proto, že v Pardubickém kraji dojde k opětovné objednávce vlaků Moravská Třebová – Chornice. „K obnově přistupujeme koncepčně. Hodláme provoz na trati vyhodnocovat a podle výsledků navrhovat případné úpravy,“ říká ředitel Tomík.

Mezi Chornicemi a Dzbelem budou prozatím jezdit čtyři páry vlaků v pracovních dnech a dva páry o víkendu. „Využijeme k tomu vlaky, které pojedou do Chornic z Moravské Třebové, cestující proto nebudou muset přesedat,“ konstatoval Tomík.

Dosud nahrazuje zrušené vlakové spojení v této lokalitě autobusová doprava. Pardubický kraj hodlá obnovit železniční spojení mezi obcí Chornice a Moravskou Třebovou k 1. září, Olomoucký kraj se připojí s objednávkou na trati Dzbel – Chornice 14. prosince.