Do Olomouce poprvé pojede integrovaný vlak

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Integrovaný dopravní systém se příští rok poprvé rozroste o vlakové spojení vedoucí přímo do krajského města. Stane se jím železniční trať číslo 310 v úseku Olomouc – Hrubá Voda. Tento projekt bude projednán 25. 11. 2013 v Komisi pro dopravu Rady Olomouckého kraje.

Od 1. dubna 2014 bude cestujícím stačit jediný doklad k jízdě vlakem i následnému přestupu na městskou hromadnou dopravu. „Komfort cestujících je důležitou podmínkou úspěšnosti našeho integrovaného systému a konkurenceschopnosti individuální dopravě,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák, který zodpovídá za oblast dopravy.

Olomoucký kraj před integrací provedl přepravní průzkum s cílem zjistit chování cestujících a jejich využívání více druhů dopravy. Výsledky budou využity při stanovení ekonomických pravidel financování veřejné dopravy mezi Olomouckým krajem a statutárním městem Olomouc.

Tramvaje a autobusy městské hromadné dopravy totiž bude možné využívat i na jízdenky vydávané Českými drahami a totéž platí i pro jízdu vlakem na doklad zakoupený u Dopravního podniku města Olomouce.

Železniční trať 310 má v úseku Olomouc – Hrubá Voda celkem 19,4 kilometru. V olomoucké dopravní zóně 71 má dvě zastávky a to přímo v krajském městě a v Bystrovanech. V pracovních dnech jí projede 41 osobních vlaků, v sobotu 27 a v neděli 28. Doba jízdy činí 30 minut.