Olomoucký kraj usiluje o obnovu přeshraniční vlakové dopravy

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Podmínkou je dohoda Olomouckého a Pardubického kraje na obnově provozu na železničních tratích z Moravské Třebové do Skalice nad Svitavou a z Chornic do Dzbelu. Předváděcí jízdy se v sobotu 19. října zúčastnil 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák, který je odpovědný za resort dopravy. Společně s ním se na předváděcí jízdu vydal i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se svým náměstkem Jaromírem Duškem. „Oba kraje nyní podporují systémové řešení přeshraniční dopravy. Naším cílem je napravit nepodařenou optimalizaci veřejné dopravy v Pardubickém kraji, která se před dvěma roky necitlivě dotkla také našich občanů z přilehlých oblastí Olomouckého kraje,“ uvedl Alois Mačák.
Předváděcí jízdu organizovala společnost Arriva, která má zájem vlaky na tratích provozovat. Vozy by mohly jezdit po tratích z Moravské Třebové do Skalice nad Svitavou a z Chornic do Dzbelu. Kromě zástupců obou krajských samospráv se předváděcí jízdy zúčastnili i představitelé dotčených obcí, odborníci na dopravu a veřejnost.

Zástupci Olomouckého a Pardubického kraje se dne 9. října v Olomouci dohodli na vypracování odborné studie řešící dopravu na hranicích obou regionů, kterou zadá Olomoucký kraj. Podařilo se tak prosadit záměr vedení Olomouckého kraje najít s kolegy z Pardubického kraje společné řešení tohoto problému vyvolaného jejich vypovězením původní dohody o zajištění vlakových spojů mezi oběma kraji.

„Dopravní obslužnost je pro Olomoucký kraj dlouhodobě prioritou, proto považujeme mezikrajskou veřejnou dopravu za velmi důležitou.“ zdůraznil náměstek hejtmana pro dopravu Alois Mačák.