Nový jízdní řád přinese cestujícím na Jesenicku změny

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Zachování vlaků mezi Jeseníkem a Ostravou a odstranění souběhu některých autobusových a vlakových spojů patří k hlavním výstupům nových jízdních řádů na Jesenicku, které začnou platit od 9. prosince letošního roku.

Olomouckému kraji se podařilo zachránit železniční spojení mezi Jeseníkem a Ostravou přes polské Glucholazy. Čtyři páry rychlíků chtěl stát od nového jízdního řádu zrušit. Olomoucký kraj po dohodě s obcemi na Jesenicku převezme ve spolupráci s Moravskoslezským krajem objednávku dopravy na této trati a bude hradit příslušné ztráty. Podařilo se mu dokonce dojednat, že spoje budou zajišťovat stejné vlakové soupravy jako dosud, cestující tedy nepozná žádnou změnu. Z původních rychlíků se stanou spěšné vlaky objednávané krajským koordinátorem dopravy KIDSOK (Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje).

Náklady spojené s tímto rozhodnutím představuje především nutnost uhradit příslušnou ztrátu dopravci a zaplatit poplatky za využití infrastruktury na polském území. Olomoucký kraj situaci vyřeší částečným navýšením kompenzace ztráty a částečně na tuto trať přesune kapacitu objednávky z jiných území na Jesenicku. V nových jízdních řádech se proto nepočítá s osobními vlaky Jeseník – Krnov a vybranými vlaky na trase Jeseník – Mikulovice Zlaté Hory. Mezi Mikulovicemi a Zlatými Horami budou nadále jezdit 4 páry osobních vlaků během sobot, nedělí a svátků. Z toho ranní vlak Os 23651 bude jezdit na trase Jeseník – Mikulovice – Zlaté Hory a večerní vlak Os 23660 na trase Zlaté Hory – Mikulovice – Jeseník bude pokračovat do Lipové – lázní.

Cestující na zmíněných tratích budou moci využít alternativního autobusového spojení linkami 950110, 950112, 950115 a 950116. Spoje linek 950112 a 950 116 s vazbami na vlaky směr Šumperk a Brno a v opačném směru budou nově zajíždět přímo k nádraží v Jeseníku. Bude jim přitom sloužit nová autobusová zastávka zprovozněná právě ke dni 9. prosince, kdy se mění jízdní řády.