Vlaky mezi Ostravou a Jeseníkem zachrání kraj

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Olomoucký kraj od příštího jízdního řádu převezme financování vlaků mezi Jeseníkem a Ostravou vedoucích částečně polským územím. Tyto spoje chtěl stát v zastoupení ministerstva dopravy zrušit. „Pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj je to důležité spojení, proto jsme se dohodli, že vlaky budeme objednávat my a zajistíme také úhradu příslušné ztráty,“ uvedl ředitel Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje Jaroslav Tomík.

Trať vedoucí polskými Glucholazy je již delší dobu předmětem jednání mezi českou a polskou stranou. Naši odborníci upozorňovali na špatný stav kolejí vedoucích územím našich severních sousedů, jemuž navíc neodpovídaly neúměrně vysoké poplatky za jejich používání. Při posledních schůzkách se podařilo domluvit částečnou opravu trati. Konkrétní obrysy začíná dostávat také myšlenka zřídit přímo v Glucholazích druhou železniční zastávku. Ta první je totiž asi dva kilometry za městem, což nepřispívá k atraktivitě tohoto dopravního spojení mezi oběma státy. „Pokud bude možné nastoupit a vystoupit přímo v Glucholazech,“ jistě to přispěje k rozvoji přeshraniční turistiky,“ konstatoval Jaroslav Tomík.

Dosud mezi Jeseníkem a Ostravou jezdily denně čtyři páry vlaků. Ty kraje zachovají také pro následující období. Dokonce se jim podařilo dojednat, že spojení budou zajišťovat i původní rychlíkové vlakové soupravy, takže cestující nepoznají oproti současnému stavu žádný rozdíl.

Nový jízdní řád pro příští období vstoupí v platnost 9. prosince.