České dráhy obnovily provoz na části dálkových linek

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

V souvislosti s ukončením režimu omezeného pohybu obyvatel České dráhy po dohodě s Ministerstvem dopravy od neděle 26. dubna 2020 obnovily provoz části dálkových linek. Změny se dotknou spojů Západní expres z Prahy přes Plzeň do Chebu, railjet Vindobona ve vnitrostátním úseku z Prahy do Břeclavi, Krušnohor z Prahy přes Ústí nad Labem do Karlových Varů a Chebu a Valašský expres ve vnitrostátním úseku z Prahy přes Olomouc do Horní Lidče.

Obnovení provozu dalších dálkových a regionálních spojů bude probíhat postupně podle požadavku objednavatelů a rostoucího počtu cestujících.

„Společně s Ministerstvem dopravy ČR, které spoje objednává, tak reagujeme na ukončení režimu omezení pohybu obyvatel a očekávaný postupný nárůst počtu cestujících. Rozjedou se páteřní expresní linky včetně railjetů do Brna a Břeclavi a na západ Čech obnovíme provoz jednotek Pendolino. To vše za velmi přísných bezpečnostních hygienických opatření, která jsme přijali při úklidu vlaků a která stále trvají,“ Jiří Ješeta, pověřený náměstek generálního ředitele Českých drah pro obchod.

Od neděle 26. dubna byl obnoven plný vnitrostátní provoz linky Ex 2 Valašský expres mezi Prahou a Horní Lidčí (v době omezení jezdily tyto spoje pouze v úseku Olomouc – Horní Lideč).

Obnovení provozu se zatím netýká gastronomických služeb. Rovněž není možná rezervace míst. Cestující si mohou sednout tak, aby měli mezi sebou podle provozních podmínek doporučený rozestup. Přeprava jízdních kol je však do vyčerpání kapacity příslušných spojů možná.

Obnovení provozu dalších spojů a obnovení mezistátní dopravy je předmětem dalších jednání s objednavateli dopravy a se zahraničními partnery. České dráhy o těchto změnách budou průběžně informovat.

I nadále platí přísná hygienická opatření, aby bylo cestování vlakem bezpečné a riziko nákazy bylo omezené na minimum. Cestující si musejí zakrývat ústa a nos.

Zaměstnanci dopravce již provádí standardní výkon služby včetně kontroly a prodeje jízdenek ve vlacích a jsou vybaveni ochrannými pomůckami (roušky, brýle, rukavice apod.). České dráhy ve spolupráci s úklidovými společnostmi provádí také rozsáhlé čistění souprav doplněné o intenzivní dezinfekci. Ta se zaměřuje hlavně na místa, kde by mohlo dojít k přenosu dotykem, jako jsou madla, kliky nebo tlačítka. Provádí se také dezinfekce interiéru např. formou rozprašovaného dezinfekčního aerosolu nebo ozonizace, kdy jsou viry likvidovány s dlouhodobým účinkem prostřednictvím ozonu.