Půjčovny kol Českých drah se na jaře znovu otevírají

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

České dráhy po zimní přestávcey znovu otevírají síť cyklopůjčoven. Zájemci je najdou v celkem 85 železničních stanicích po celé ČR. Na střední a severní Moravě se k Olomouci a Otrokovicím, které fungují celoročně, přidá ještě dalších devět stanic, ve kterých bude možné zapůjčit bicykl od konce března do konce října. Zcela nová bude pobočka ve stanici Šumperk. Cestujícím budou k dispozici kvalitní trekingová a horská kola, v některých stanicích navíc také elektrokola a koloběžky.

Po celé republice bude letos možné vypůjčit si kola v celkem 85 půjčovnách, z toho 66 půjčoven bude možné využít bez nutnosti rezervace a dalších 19 po předchozí objednávce. Loni České dráhy vypůjčily po celé republice celkem 10 513 kol. Nejvíce kol si zákazníci půjčili v Jihočeském kraji (2 308 výpůjček), v Praze a okolí (2 076 výpůjček), Jihomoravském kraji (1 096 výpůjček) a Olomouckém kraji (1 091 výpůjček). Půjčovny budou i letos dostupné ve všech krajích ČR. Nově České dráhy otevírají cyklopůjčovnu v Šumperku v Olomouckém kraji.

Jak na to? 

Je potřeba mít u sebe platný osobní doklad (občanský průkaz, řidičský průkaz nebo cestovní pas), složit zálohu, uzavřít smlouvu a po zaplacení půjčovného vyrazit. Zálohu cestující dostanou zpět po vrácení kola. Rezervaci kol lze zajistit také prostřednictvím e-mailu či telefonu. Cestující tak nemá žádné starosti s přepravou kola na místo výletu, ceny půjčovného jsou dostupné široké veřejnosti, navíc přeprava vypůjčených kol je na vybraných trasách zcela zdarma, stačí uhradit jízdné a předložit při revizi jízdenek nájemní smlouvu. Zdarma je také uložení ve vybraných úschovnách ČD. Zákazníci Českých drah, kteří jsou zaregistrovaní do věrnostního programu ČD Body, si můžou vyzvednout za 50 bodů voucher k bezplatnému jednodennímu zapůjčení jízdního kola.

ČD Bike v Olomouckém kraji

V Olomouckém kraji je možné zapůjčit kolo celoročně v Olomouci hl.n. a sezónně pak v Hranicích na Moravě, Přerově, Zábřehu na Moravě a letos poprvé v Šumperku. V loňském roce si v nich cyklisté zapůjčili celkem 1 091 kol, tj. meziročně o 67 více. Nejvytíženější byla půjčovna v krajském městě, kam si přišli lidé pro 577 standardních kol, 31 elektrokol, 32 dětských kol a 26 koloběžek. V olomoucké půjčovně je také nejširší nabídka. Od minulého roku je také možné zapůjčit elektrokolo i ve stanici Přerov. 

V Olomouckém kraji si cyklisté mohou svá vypůjčená kola také zdarma uschovat ve třech stanicích – Hranicích na Moravě, Kojetíně a Přerově. V případě zájmu je také možné poskytnout v olomoucké a přerovské půjčovně až 60 jízdních kol na jednu výpůjčku. Pro tyto výpůjčky je nutná rezervace e-mailem, nebo osobně ve stanici nejméně 14 dní předem.

Tratě a úseky tratí s bezplatnou přepravou vypůjčených kol v osobních a spěšných vlacích

trať 270 Olomouc hl.n. – Zábřeh na Moravě
trať 270 Olomouc hl.n. – Přerov
trať 270 Přerov – Hranice na Moravě
trať 271 Prostějov hl.n. – Dzbel
trať 273 Prostějov hl.n. – Červenka
trať 275 Olomouc hl.n. – Senice na Hané
trať 270 Přerov – Hranice na Moravě
trať 280 Hranice na Moravě – Valašské Meziříčí
trať 291 Zábřeh na Moravě – Kouty nad D.
trať 292 Šumperk – Jeseník
trať 300 Přerov hl.n.– Nezamyslice 
trať 301 Olomouc hl.n. – Prostějov hl.n.
trať 310 Olomouc hl.n. – Moravský Beroun

Ceník půjčovného v roce 2019 – Olomoucký kraj

výpůjčka

s In Kartou nebo jízdenkami Interrail a Eurail

bez In Karty

celodenní nájemné za kolo pro dospělé

120 Kč

160 Kč

celodenní nájemné za dětské kolo

60 Kč

80 Kč

celodenní nájemné za elektrokolo

250 Kč *)

300 Kč *)

celodenní nájemné za dětskou cyklosedačku

35 Kč **)

půjčení přilby

30 Kč *)

vratná kauce za pánské, dámské nebo dětské kolo či koloběžku

1 000 Kč / 1 kus

vratná kauce za elektrokolo

3 000 Kč / 1 kus

 

Poznámky:

*) Půjčení dětské přilby zdarma.

**) Zapůjčení dětské cyklosedačky bez vratné kauce. 

Vícedenní nájemné se počítá jako násobek z jednodenního nájemného.