Na Nový rok vyjedou desítky posílených spojů

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Železniční provoz na Silvestra a časně ráno na Nový rok bude slabší než v jiné sváteční dny, během dne se to však rychle změní a odpoledne už vyjedou desítky posilových vozů, které nabídnou několik tisíc míst k sezení navíc. O Silvestrovské noci vyjedou i zvláštní vlaky na Novoroční mši v poutním chrámu na Hostýně.    
 
Večerní provoz na Silvestra je o něco silnější a trvá déle, než je tomu o Štědrém večeru. Přesto by všichni cestující tento večer měli počítat s výrazným omezením dopravy. Na mnoha linkách je provoz ukončen již brzy zvečera a i na těch nejfrekventovanějších koridorových tratích v okolí aglomerací jedou poslední vlaky kolem desáté hodiny večer. Naopak na Nový rok po oslavách je třeba počítat s tím, že běžný sváteční provoz začne na mnoha tratích až kolem šesté až sedmé hodiny ráno. Výjimkou jsou jen frekventované linky ve velkých aglomeracích, kde vyjedou první vlaky o něco dřív.
 
Na omezení provozu na Silvestra nebo na Nový rok upozorňují např. inverzní údaj „10“, který označuje vlaky, které nejedou 24. a 31. prosince a „11“, který označuje vlaky, které nejedou 25. prosince a 1. ledna. Značky představují bílá čísla v černém čtverečku. 

Vlakem na mši 

Jako každý rok však o Silvestru vyjedou zvláštní vlaky, které dovezou poutníky na Novoroční mši na svatém Hostýnu na střední Moravě. Tyto vlaky jedou například z Brna, Olomouce, Hodonína nebo z Bojkovic tak, aby dorazily do stanice Bystřice pod Hostýnem po 22. hodině a poutníci stihli půlnoční mši v poutním chrámu. Zpátky z Bystřice pod Hostýnem se pak vlaky rozjíždějí po 3. hodině ranní. 

Odpolední špičku posílí tisíce míst navíc 

Odpolední dopravu na Nový rok pak posílí několik desítek dodatečných vozů a také posilové spoje SC Pendolino. Ty pojedou v trase Praha – Ostrava – Praha jak 1. tak 2. ledna. Z ostravského hlavního nádraží vyrazí tyto dodatečné expresy v 19:19 hod. a zastaví ještě v Ostravě-Svinově, Olomouci hl. n. a mimořádně také v Zábřehu na Moravě. Od 1. až do 7. ledna bude jezdit z Košic do Prahy také posilový noční expres EN Bohemia. 

Posilové vozy budou zařazeny i do dalších dálkových vlaků na většině linek v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, ať už jde o spojení Ostravska, Valašska, Slovácka nebo Brna s Prahou nebo linky Jižní expres, Západní expres, Hradečan, Vltava a jiné.