Celostátní slevy jízdného začnou platit od 1. 9. 2018

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Celostátní slevy jízdného začnou platit od 1. 9. 2018

V dopravě objednávané Olomouckým krajem začnou od 1. září platit slevy na jízdném pro vybrané kategorie cestujících, k nimž patří 75% sleva z obyčejného jízdného pro děti do 18 let, studenty do 26 let a seniory nad 65 let.

Nově se zavádí sleva 75% z plného (obyčejného) jízdného pro všechny děti a mládež od 6 do 18 let a studenty do 26 let, a to neomezeně, tzn. i o víkendech včetně školních prázdnin. Dále se zavádí sleva 75% z plného obyčejného jízdného pro občany starší 65 let. Za každou jízdu v prostředku veřejné hromadné dopravy, autobusu i vlaku (ve 2. vozové třídě), tak zaplatí cestující pouze 25% z plného obyčejného jízdného.

Jde o systém slev, jejichž platnost byla posunuta z 10. června na 1. září, z důvodu, aby byla zajištěna plynulá změna tarifů, ceníků v odbavovacích zařízeních a nastavení systému vykazování slev pro Ministerstvo dopravy ČR.

Některá města v Olomouckém kraji se rozhodla připojit k rozhodnutí vlády a kompenzovat slevy uvedeným skupinám cestujících i v městské hromadné dopravě. Od 1. září 2018 tak cestující v MHD v Šumperku, Zábřehu, Přerově, Prostějově a Hranicích zaplatí pouze 25 % ceny plného jízdného.

V rámci cestování v Olomouci zůstane pro zónu č. 71 ponechán současný tarif města (v MHD Olomouc). Jednotlivé jízdné ve veřejné linkové dopravě v zóně č. 71 (Olomouc) zůstane ve stejném režimu jako doposud, pouze u přestupných časových jízdních dokladů se k plné ceně v zóně 71 přičte jízdné snížené o 75% slevu za zóny mimo 71.

Prodej jednotlivého jízdného se slevou 75 % z plného (obyčejného) jízdného bude zahájen od 1. 9. 2018 na všech odbavovacích zařízeních. Časové jízdenky se slevou 75 % z jízdného budou prodávány na všech obvyklých prodejních místech v rámci IDSOK včetně e-shopu počínaje dnem 1. 9. 2018!

S ohledem na kapacitní možnosti na předprodejních místech bude možné vyřídit si slevové průkazy v průběhu celého měsíce září.

 

Další informace získáte zde:

Slevy jízdného od 1. 9. 2018

Tarif a ceníky IDSOK

Prokazování nároku na zlevněné jízdné IDSOK