Olomoucí bude jezdit nová tramvajová linka

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Tramvajová doprava v Olomouci se rozšíří o novou linku spojující Neředín s Novou Ulicí. Tramvaj ponese označení „U“. Poprvé vyrazí do ulic 1. května. Pokud se nová linka osvědčí, bude od prosince 2018 začleněna do běžných jízdních řádů olomoucké MHD.

Město zavádí novou linku na základě podnětu cestujících. Tramvaj „U“ , která svou trasu obslouží za 19 minut, bude jezdit v pracovní dny v intervalu jedenkrát za hodinu od 7 do 17.30 hodin. 

První vyhodnocení efektivnosti provozu nové linky U proběhne už koncem měsíce května. Na trase proběhne nejen sčítání cestujících ve voze, ale i směrový dotazníkový průzkum ke zjištění objemu přepravy mezi oběma městskými částmi. Další důležitá data přinesou i profilové průzkumy na tramvajových zastávkách Hlavní nádraží, U Mořice, Palackého, Okresní Soud. Na základě nich pak dojde k celkovému vyhodnocení efektivnosti v návaznosti na ostatní linky tramvajové dopravy ve městě.  

Do této doby byly tramvaje na lince U mezi konečnou zastávkou v Neředíně a konečnou zastávkou Nová Ulice nasazovány do provozu pouze v případě nutných výluk v tramvajovém provozu. 

Městská hromadná doprava v Olomouci je součástí Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje.