Mosty ocenily veřejnou dopravu v Olomouckém kraji

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Veřejná doprava v Olomouckém kraji je jedním z pěti nejlepších projektů státní správy a samosprávy v oblasti zlepšování života osob se zdravotním postižením. Konstatovali to vyhlašovatelé ceny Mosty udělované za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch zdravotně handicapovaných občanů. Příslušný certifikát v minulých dnech převzal na slavnostním ceremoniálu v Hradci Králové náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jan Zahradníček.

Olomoucký kraj si nominaci vysloužil svým projektem zpřístupňování meziměstské autobusové dopravy. Konkrétně pak rozhodnutím, že všechny nově pořizované autobusy jezdící na linkách Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje musejí být nízkopodlažní. 

„Nominace na cenu Mosty mě potěšila. Beru ji jako potvrzení myšlenky, že veřejná doprava je především službou občanům a je důležité ji zpřístupňovat i lidem s různými typy postižení,“ uvedl Jan Zahradníček. 

Absolutní vítězství v kategorii veřejné správy si letos při udílení cen Mosty odnesl Magistrát hlavního města Prahy za digitální mapu přístupnosti budov a veřejných prostor pro osoby s omezenou schopností pohybu a za podporu systémových a rozvojových projektů sportu handicapovaných.

Cenu Mosty uděluje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR od roku 2003. Vybírá přitom vítěze v celkem čtyřech kategoriích. 

Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje tvoří regionální železniční doprava, meziměstské autobusové linky a městská hromadná doprava. Pro hejtmanství ji zajišťuje příspěvková organizace Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje.

Nominační certifikát naleznete níže.