Olomoucký kraj má nový autobus pro výuku i dopravu vozíčkářů

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Zástupci Olomouckého kraje a krajského koordinátora dopravy včera představili veřejnosti zcela nový autobus. Vozidlo bude sloužit pro přepravu klientů sociálních zařízení a dalších příspěvkových organizací kraje, prezentaci moderního bezkontaktního placení jízdního i transport obyvatel při mimořádných událostech. 

V běžném režimu má místo pro dva vozíčkáře, snadnou úpravou se však dá prostor rozšířit až na pět vozíků. Vevnitř vozu jsou moderní informační monitory a USB zásuvky na nabíjení mobilních telefonů či tabletů. Vozidlo bude sloužit také pro výuku bezpečnosti silničního provozu známé jako BESIP. 

Nový autobus přišel na 6,4 milionu korun. „Věřím, že se nám cena vrátí, protože dříve si kraj musel takové autobusy pronajímat od soukromých firem,“ uvedl na prezentaci náměstek hejtmana pro dopravu Jan Zahradníček. 

Autobus bude provozovat Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Ten jej nechal připravit do bílé podoby. „Od 1. ledna 2018 by měly mít autobusy objednávané Olomouckým krajem právě tuto bílou barvu, aby je cestující snadno poznali,“ říká ředitel KIDSOK Jaroslav Tomík.