Místo jízdenky stačí cestujícím na Jesenicku platební karta

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Cestujícím pravidelně využívajícím autobusové linky na Jesenicku nově stačí k nástupu do vozidla pouze jejich bankovní karta. Umožňuje to pilotní projekt placení bezkontaktními platebními kartami rozšířený o integraci časových kuponů. Časové jízdenky si nyní mohou nechat nahrát přímo na kartu.

Jesenický projekt je výsledkem spolupráce Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, společnosti MasterCard a dalších partnerů. Časové jízdenky je možné nahrávat na jakékoliv běžně dostupné platební karty vydané bankami, a to včetně předplacených. Cestujícím stačí přiložit při nástupu do autobusu kartu ke čtečce a systém řidiče informuje, že jsou držiteli například měsíční jízdenky.

Rodiče dětí dojíždějících do škol mohou platit jednou kartou za celé rodiny. Jejich potomkům pak stačí identifikovat se kartou, kterou ve skutečnosti nic neplatí. Stačí k tomu například předplacená karta, jež není napojena na žádný bankovní účet.

Olomoucký kraj a jeho koordinátor dopravy KIDSOK chtějí do konce příštího roku systém rozšířit na všechny autobusové linky zapojené do integrovaného dopravního systému. Předpokládá se, že se jej podaří zavést také v městské hromadné dopravě.