I v neděli se turisté dostanou do Jeseníků

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Návštěvníci horských středisek v Jeseníkách mají zajištěno dobré spojením mezi Šumperskem a Jesenickem. V jízdním řádu sice v neděli ubyl jeden vlak mezi Šumperkem a Hanušovicemi, ten má však náhradu v podobě spoje vedeného přes Zábřeh. Díky tomu a také díky úsporám na dalších tratích bylo možné nově spojit Hanušovice s Dolní Lipkou i v pátek v odpoledních hodinách.

Přesun přepravní kapacity z trati Šumperk – Hanušovice na trať Hanušovice – Dolní Lipka byl avizován již v červnu loňského roku. KIDSOK požádal místní samosprávy, aby se k němu vyjádřily. Porovnání obsazenosti trojice vlaků přijíždějících během dopoledne například na Ramzovou zajištěné sčítáním pracovníky KIDSOK ukázalo, že systém změny umožňuje.

Při rozhodování o jednotlivých spojích zohlednil KIDSOK i naplněnost nedělního vlaku mezi Šumperkem a Hanušovicemi. Zpravidla jím totiž jezdilo méně než deset cestujících. I to vyplynulo z pravidelně prováděných průzkumů na dotčené přepravní relaci.

Výsledky analýzy vlaků dotčených změnami:

– K vedení vlaku Os 3657 (7:09 ze Šumperku do Hanušovic, nově nejede v neděli). neobdržel KIDSOK ani dopravce žádnou připomínku.

– Nízká obsazenost vlaků Os 3657 a Os 3658 (v 8:08 z Hanušovic do Šumperku) v neděli včetně turistické sezony přiměla Olomoucký kraj k jejich neobjednání v tento den.

– Spojení je zajištěno vlakem Os 13005 v 6:49 ze Šumperku do Zábřehu a dále vlakem Sp 1701 v 7:31 ze Zábřehu, příjezd do Ramzové v 8:40

– Při porovnání obsazenosti rychlíků s příjezdem v 8:40, 9:39 a 10:40 na Ramzovou v různých měsících bylo zjištěno, že obsazenost u všech těchto vlaků je v sobotu srovnatelná, tzn. někteří lidé nepovažují příjezd na Ramzovou v 10:40 za pozdní.