Nové jízdní řády zvýší komfort cestování veřejnou dopravou na území kraje

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Zvýšení pohodlí cestujících, přidání nových spojů na vytížených tratích a zlepšení dopravního spojení některých okresů s centrem republiky patří k hlavním přednostem nových železničních jízdních řádů. Změny prosadil Olomoucký kraj. „Společně s kolegy z krajské rady dlouhodobě usilujeme o zvýšení komfortu cestování a konkurenceschopnost veřejné dopravy,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák.

Nové jízdní řády, které budou platit od 15. prosince letošního roku, byly představeny na dnešní tiskové konferenci v Olomouci. Změny ve veřejné dopravě objednávané Olomouckým krajem na ní prezentoval ředitel KIDSOK Jaroslav Tomík.

Olomouckému kraji se podařilo prosadit opětovné zastavování expresních vlaků v Zábřehu. Například cestování z Hanušovic do Prahy se díky tomuto opatření zkrátí o 22 minut, jízda z Jeseníku do hlavního města bude trvat o 21 minut méně. „Dopravní spojení severních okresů našeho kraje patří k našim největším prioritám,“ konstatoval Alois Mačák.

Nové jízdní řády počítají s protažením linky Nezamyslice – Prostějov – Olomouc přes Zábřeh až do Šumperka. „Na vybraných spojích této linky budou jezdit tři nové vlaky RegioPanter,“ řekl Jaroslav Tomík. To cestujícím přinese možnost bezbariérového nástupu a výstupu a pohodlí v podobě klimatizace, zásuvek na elektřinu a bezdrátového připojení k internetu.

Trať z Prostějova Olomouce bude od 15. prosince využívat více vlaků. Jejich interval ve špičkách v pracovních dnech bude činit půl hodiny. Na trati se objeví nové osobní vlaky i expresy. Zlepšení pocítí také cestující na tratích Červenka – Prostějov a Olomouc – Senice na Hané, kde byly sjednoceny časy vlaků v pracovních dnech a o víkendech. Nové časy budou také příznivější pro občany využívající vlaky k dopravě do zaměstnání.

Další informace o změnách v jízdních řádech naleznete v tiskové zprávě Českých drah níže.