Integrace autobusů je dokončena, od 1. července budou v systému všechny linky

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Olomoucký kraj k 1. červenci dokončí začleňování autobusových linek do svého integrovaného dopravního systému. Od tohoto data bude možné využívat jednotné jízdenky i ve vozidlech firmy Auta – Busy Studený. Integrovaný dopravní systém tak bude obsahovat veškeré autobusové linky, které u dopravců Olomoucký kraj objednává. V případě Auta – Busy Studený jde o spojení Olomouc – Doloplazy – Tršice a Olomouc – Velká Bystřice Hlubočky.

Začlenění posledního autobusového dopravce do systému IDSOK schválila na svém zasedání ve čtvrtek 20. června Rada Olomouckého kraje. „Fungující veřejná doprava je základním předpokladem pro ekonomický rozvoj regionu. Je důležitá mimo jiné pro mobilitu pracovní síly, která je především v době ekonomické krize zásadní,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Alois Mačák zodpovědný za resort dopravy.

Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje (IDSOK) byl spuštěn v roce 2003 na Šumpersku a Jesenicku. Postupně se do něj začlenily linky ve všech okresech a rovněž i v sídlech s vlastní městskou hromadnou dopravou, k nimž patří Olomouc, Přerov, Prostějov, Zábřeh, Šumperk a Hranice. V roce 2005 začala integrace drážní dopravy, a to na Jesenicku, k němuž se v roce 2007 přidalo také spojení ze Šumperka do Zábřeha.

Od roku 2012 pokračuje v zapojování dalších linek Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, organizace zřízená krajem s cílem řídit veřejnou dopravu v regionu z jednoho místa. Ta letos do IDSOK začlenila tratě Prostějov – Dzbel, Červenka – Prostějov a Mikulovice – Zlaté Hory. „V současné době jednáme především s Českými drahami, aby mohli cestující co nejdříve jezdit na jeden zakoupený doklad všemi druhy veřejných dopravních prostředků,“ konstatoval ředitel Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje Jaroslav Tomík.