Spěšné vlaky budou na Jesenicku zastavovat častěji

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

Spěšné vlaky na trati 292 Šumperk – Krnov budou od června nově zastavovat také ve stanici Hradec – Nová Ves. Změnu vyjednal Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK), který tak reaguje na připomínky cestujících, poznatky starostů a vlastní zjištění potřeb na této trati. Vlaky budou na stanici zastavovat od 9. června, kdy vstoupí v platnost 1. změna jízdního řádu pro letošní rok.

Spěšné vlaky zastaví „na znamení“ nejen ve stanici Hradec – Nová Ves, ale také Česká Ves bazén. Změnu umožnily technologické změny spojené s nasazením modernějších vlaků. Tomuto opatření předcházela dohoda KIDSOK, Českých drah a Správy železniční dopravní cesty.

Trať 292 vede částečně polským územím. Od objednávání vlaků na této trase loni ustoupil stát, který nechtěl dále hradit ztrátu z provozu rychlíků. Od poloviny prosince vlaky proto převzal Olomoucký kraj společně s Moravskoslezským krajem. Tyto změny si vyžádaly úpravy dopravního systému v regionu, především na trati 297 z Mikulovic do Zlatých Hor ve všedních dnech. Olomoucký kraj totiž potřeboval získat takzvané vlakokilometry nutné k zachování provozu na trati a najít další 3 milióny korun hrazených polské straně za využívání kolejí (takzvaná peáž). KIDSOK se rovněž podařilo dojednat, že cestující jezdí stejnými vlakovými soupravami, které chtěl původně dopravce využít jinde.

Koordinátor Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje byl zřízen k 1. lednu 2012. Olomoucký kraj tuto příspěvkovou organizaci založil s cílem řídit veřejnou dopravu v kraji z jednoho místa, odstranit souběhy spojů a dokončit integraci celého systému. KIDSOK shromažďuje požadavky obecních samospráv i cestujících, jedná s dopravci o jízdních řádech a realizuje opatření vedoucí k efektivní dopravě v kraji.