Moderní toalety jsou již v 950 vozech

Upozornění: Informace na této stránce již nejsou platné! Aktuální údaje získáte na titulní stránce či v hlavním menu.

„Ve stanici lze.“ Tak by bylo možné upravit všeobecně známé rčení již v přibližně 950 vozech Českých drah, které jsou vybaveny moderními toaletami s uzavřeným systémem a ovládaných tlačítky. Zaměstnanci Českých drah se tak v současnosti starají o více než 1 400 moderních toalet. Jen v oblasti spadající pod pražské depo s největším počtem těchto vozů ročně vyčistí více než 91 000 jímek, tedy odsají více než 18 milionů litrů odpadních vod.

Moderní typ toalet se stal běžnou součástí dálkových vlaků EuroCity a Expresů a také příměstských a regionálních spojů. Na střední a východní Moravě se cestující setkají s moderními toaletami s uzavřeným systémem především v dálkových vlacích, které tuto oblas křižují například ve směru do Prahy, Ostravy, Břeclavi nebo na Slovensko. Stále častěji se objevují ale také na vedlejších a regionálních tratích. Tam jsou v provozu již několik let v soupravách Regionova, zcela nově se však objevují také ve zbrusu nových vlacích RegioPanter.

Odpadní nádrže o objemu až 350 litrů jsou čištěny obvykle jednou za dva až tři dny, během kterých se naplní jejich objem. Například v působnosti pražského depa, které se stará o vozidla především ve Středočeském a Ústeckém kraji, se udržuje více než 400 vozů, ve kterých je instalováno přes 800 záchodů s uzavřeným systémem. Ročně tam musí vyčistit více než 91 000 jímek a odsají tak z nich přes 18 milionů litrů odpadní vody. Podle typu vlaku tak jedno WC použije v průměru 100 cestujících denně.

Běžná údržba a opravy toalet se provádí přímo ve vozech. Při některých závažnějších závadách je třeba zařízení demontovat a opravit ve speciální dílně. Ta jen loni řešila 367 oprav, tedy přibližně každý den roku jednu. Na jednu toaletu tak připadá v průměru jedna závažnější oprava za dva roky. Většina oprav přitom nesouvisí přímo s poruchovostí zařízení, ale se závadami vyvolanými nesprávným použitím WC. Nejčastěji jde o ucpání odpadního systému předměty, které do WC nepatří.

V souvislosti s provozem moderních vozů s uzavřeným systémem WC je modernizováno a doplňováno také zázemí dep a stanic tak, aby bylo zajištěno plnění vodou a vysávání odpadních jímek po celý rok.